Hypotheek en maandlasten

De gevolgen van het coronavirus treffen niet alleen ondernemers. Ook particulieren en zzp’ers kunnen in betalingsproblemen komen. Het is mogelijk om de betaling van de hypotheeklasten met enkele maanden op te schorten. Dit kan tijdelijk een goede oplossing zijn. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Want uitstel van betaling, is geen afstel van betaling. Na de betaalpauze moeten de uitgestelde bedragen alsnog betaald worden. En dan gaan de maandlasten tijdelijk omhoog. Voor het terugbetalen heeft u tot uiterlijk tot 31 december 2021 de tijd. De bank rekent geen kosten of extra rente voor de regeling.

De vraag is wel of een tijdelijk hogere maandlast financieel haalbaar is. Een ander nadeel is dat de bank na 4 maanden aan het BKR doorgeeft dat er sprake is van een betaalachterstand. Deze melding blijft nog vijf jaar bewaard. En dat kan weer problemen geven bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek of lening.

Voorziet u voor langere tijd financiële problemen, ook na de coronacrisis? Dan is een betaalpauze van de hypotheek niet altijd de beste oplossing. Misschien is het wel goed om kritisch naar uw financiën te kijken. Desgewenst kan onze financieel planner u hierbij van dienst zijn.

Heeft u nog een ‘ouderwetse’ hypotheekvorm met een gekoppelde kapitaalverzekering eigen woning (KEW) of spaarrekening eigen woning (SEW)? Bekijk dan samen met een financieel adviseur of het mogelijk is om tijdelijk minder in te leggen op de gekoppelde verzekering of spaarrekening.
Veel geldverstrekkers hebben inmiddels speciale regelingen aangekondigd. Andere geldverstrekkers verwijzen naar het bestaande beleid voor betalingsachterstanden. De vaak strenge regels voor het maken van een betaalafspraak zijn hierin tijdelijk versoepeld.

Wij zijn u graag van dienst als u in betalingsproblemen komt door de betaling van de hypotheeklasten.

Wilt u ook een persoonlijk advies op maat zonder verrassingen?

In een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek leggen we u graag uit wat we voor u kunnen betekenen. Wilt u meer weten? Vul dan het formulier in of neem contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.